Hoera, ik heb een hond! Maar oei, de hond moet worden uitgelaten, ook wanneer ik zelf aan het werk ben. Hoe ga ik dit regelen? Een hondenuitlaatservice inschakelen? Maar hoe vind ik de juiste uitlaatservice voor mijn hond?
Hoe vind ik de juiste hondenuitlaatservice?

Heb je geen idee waar je moet beginnen met het zoeken van een hondenuitlaatservice?
Ik heb een aantal tips voor je die jou gaan helpen met het vinden van de beste uitlaatservice voor jouw hond.
Om jouw zoektocht makkelijker te maken kun je gebruik maken van de checklist. Tip: voor geautomatiseerde resultaten vul je de checklist in op een computer of laptop.
Klik hier voor de gratis checklist*
*Na aanmelding voor de nieuwsbrief ontvang je de link naar de checklist direct in jouw mailbox. Don’t worry, ik zal je niet spammen.
Pinky promise. Je kunt je altijd weer afmelden als de informatie niet relevant of interessant genoeg is voor jou.
Inhoudsopgave
- Jouw persoonlijke visie bepalen
- Hoe vind je een hondenuitlaatservice en waar moet je op letten?
- Alle hondenuitlaatservices zoeken die in jouw woonplaats komen
- Websites van de gevonden hondenuitlaatservices
- Wandeling
- Tarief
- Werkwijze
- Vervoer
- Calamiteiten
- Groepssamenstelling
- Toezicht
- Uitlaatgebied
- Verkoeling
- Kennismaking
- Wie is de persoon die de hond uitlaat?
- Social Media
- Algemene Voorwaarden
- Vragen
- Besluitvorming
- Hoe nu verder?
Jouw persoonlijke visie bepalen
Voor het vinden van de juiste uitlaatservice voor jouw hond is het belangrijk om eerst een aantal dingen voor jezelf te bepalen. Op welke dagen heb je uitlaatservice nodig? Hoe laat zou je dat willen? Hoe lang wil je dat er wordt gewandeld en wil je dat individueel of in groepsverband? En, niet geheel onbelangrijk; welk budget is er beschikbaar voor het uitlaten van jouw hond?
Ga uit van jouw eigen wensen, zonder eerst te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
De kans dat je een uitlaatservice vindt die helemaal bij jou past is 73% groter wanneer je eerst bepaalt wat je wilt en daarna pas de mogelijkheden onderzoekt.
Op welke dagen heb ik een hondenuitlaatservice nodig?
Bedenk op welke dagen je uitlaatservice nodig hebt en noteer deze in de checklist. Hiermee bereken je automatisch hoeveel wandelingen je per maand van de uitlaatservice nodig hebt. Deze informatie heb je nodig voor het berekenen van jouw maximale budget per wandeling.
Nb. Heb je geen vaste dagen in de week waarop je uitlaatservice nodig hebt, ga dan uit van een gemiddelde week ten behoeve van het berekenen van het aantal wandelingen per maand.
Rond welk tijdstip heb ik een hondenuitlaatservice nodig?
Bereken hoe lang jouw hond alleen is en dus hoe laat hij ongeveer moet worden uitgelaten. Noteer een globaal tijdstip in de checklist. De meeste uitlaatservices hebben richtlijnen op hun websites staan hoe laat de wandeling ongeveer plaats vindt. Verderop in het stappenplan ga je een vergelijking maken met jouw wens en het aanbod van de uitlaatservices in jouw woonplaats.
Wat voor type wandeling wil ik voor mijn hond?
Bepaal of je jouw hond mee wilt laten lopen in een groep of dat je liever een individuele wandeling voor hem wenst. Groepswandelingen zijn over het algemeen voordeliger, echter moet jouw hond daarvoor wel sociaal vaardig zijn. Is jouw hond (nog) niet sociaal vaardig, dan is een individuele wandeling een betere optie.

Wat is mijn budget?
Bepaal van tevoren welk bedrag je per maand wilt- en kunt besteden aan uitlaatservice. Noteer dit in de checklist of reken dit bedrag zelf om naar jouw maximale tarief per wandeling. Noteer jouw budget per wandeling.
Nb. De checklist rekent jouw maximale budget per wandeling automatisch uit op basis van het door jou ingevulde aantal wandelingen- en budget per maand.

Nb. Woon je in een grote stad, vermeld dan ook de wijknaam in jouw zoekopdracht (“hondenuitlaatservice woonplaats wijk”).
Let op: Organisaties als Pawshake, PetBnB, Hondenoppas, Huisdieroppas en Hondjeuitlaten geven particulieren de kans om zich aan te bieden als uitlaatservice en/of dierenoppas in jouw regio. Daar is niets mis mee, maar bedenk goed of dit is wat je wilt voor jouw hond.
Websites van de gevonden hondenuitlaatservices
Controleer op de gevonden websites als eerste de regio waar de uitlaatservice komt voor het ophalen van honden. Soms is een uitlaatservice ergens anders gevestigd dan waar zij het werkgebied hebben. Google kan daardoor mogelijk een onjuist resultaat geven.
Uitlaatservices die niet in jouw regio komen, hoef je niet mee te nemen in jouw beoordeling en hoef je dus ook geen onderzoek naar te doen. Verwijder deze uitlaatservices uit de checklist. Er blijven ongetwijfeld nog genoeg andere uitlaatservices over.
Wandeling
Wat staat er vermeld over de wandeling? Welke dagen en hoe laat wordt er ongeveer gewandeld? Hoe lang duurt de wandeling gemiddeld en hoe lang is de hond van huis, vanaf het moment van ophalen tot en met het moment van thuisbrengen? Zijn er aangepaste wandelingen mogelijk voor hele jonge- of oude honden? Noteer deze informatie in de checklist.
Tarief
Noteer de tarieven per wandeling. Hanteert een uitlaatservice abonnementen, reken dit bedrag dan om en houd rekening met vakantieperiodes, zowel van jou als van de uitlaatservice. Mogelijk staat hierover informatie op de website.
Nb. In de checklist staat een rekenhulp voor je klaar. De rekenhulp houdt rekening met 5 werkdagen per week, 22 werkdagen per maand en 48 werkweken per jaar.

Zijn er aparte benches in de auto of worden de honden in een gedeelde ruimte vervoerd? Indien gedeelde ruimte; hoe wordt de veiligheid van de honden tijdens transport gewaarborgd? Worden grote- en kleine honden apart van elkaar vervoerd (in andere gedeelde ruimtes of in andere groepen)?

Hoe lang duurt de rit, vanaf het moment van ophalen tot het moment van wandelen? Past de wijze van vervoeren bij jouw voorkeur? Noteer jouw bevindingen.

Groepssamenstelling
Wat wordt er op de website vermeldt over hoe de groepen worden samengesteld? En wat het gevolg is als een hond niet binnen een groep past? Staat er op de website vermeld welk type honden er welkom zijn bij de uitlaatservice en welke niet? Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.
Uitlaatgebied
Staat er iets vermeld over het gebied waar de honden worden uitgelaten? Is dit een openbaar- of een privéterrein? Is het omheind of is het vrij te bewandelen? Is het gebied specifiek voor honden of komen er ook andere bezoekers (mens en/of dier)? Past het uitlaatgebied bij jouw voorkeur? Noteer jouw bevindingen.

De meeste uitlaatservices zullen zelf een proefwandeling aanbieden zodat ook zij kunnen bekijken of jouw hond bij de uitlaatservice past.
Hoe worden afspraken geborgd die tijdens de kennismaking worden besproken? Denk aan specifieke dingen zoals het niet uit de auto laten springen bij zwakke- of pijnlijke gewrichten, of het niet geven van beloningen buiten het eigen dieet, het rekening houden met allergieën en afspraken met betrekking tot de staat waarin de hond wordt thuisgebracht (wat te doen als de hond nat of erg vies is). Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.
Wie is de persoon die de hond uitlaat?
Wie is de dame of heer die de hond uitlaat? Wat wordt er op de website vermeld? Wat is zijn of haar affiniteit met honden? Waarom heeft deze persoon voor dit beroep gekozen? Hoe zorgt hij of zij voor actuele kennis over honden en diens gedrag- en verzorging? Past deze persoon bij jouw voorkeur? Noteer jouw bevindingen.
Social Media
Bekijk de Sociale Mediakanalen van de uitlaatservices. Denk aan Facebook, Instagram, maar ook YouTube, Twitter en mogelijk ook LinkedIn (sommige uitlaatservices hebben een bedrijfspagina op LinkedIn). Zie je op de foto’s en/of video’s gelijksoortige honden in de groepen? Past jouw hond bij het type honden op de foto’s en video’s? Noteer jouw bevindingen.
Algemene Voorwaarden
Lees de Algemene Voorwaarden van de uitlaatservices. Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.
Als er geen Algemene Voorwaarden te vinden zijn op de website, maak hiervan dan een aantekening om deze later alsnog op te vragen. Heeft de uitlaatservice geen Algemene Voorwaarden, controleer dan of de uitlaatservice op zijn minst staat ingeschreven op kvk.nl zodat je weet of je met een beroepsmatige uitlaatservice te maken hebt. De kans op een betrouwbare uitlaatservice is aanzienlijk hoger wanneer deze staat ingeschreven in het KvK.
Nb. Dit wil niet zeggen dat hobbymatige uitlaatservices niet betrouwbaar zijn.
De kans dat een hobbyist stopt met uitlaten is echter groter dan bij iemand die het als beroep uitoefent.

Dat de uitlaatservice op papier bij jou past, wil nog niet zeggen dat jullie daadwerkelijk een match zijn. Hier kom je achter door regelmatig met elkaar te praten, te beginnen bij het kennismakingsgesprek.
Afspreken met de door jou gekozen uitlaatservice
Je hebt besloten welke uitlaatservice jou het beste lijkt voor jouw hond. Het liefste wil je deze persoon meteen bellen om een afspraak te maken. Houd er rekening mee dat uitlaatservices tijdens het werken de aandacht richten op het uitlaten van de hond; niet iedereen zal direct opnemen. Laat een bericht achter via Voicemail, WhatsApp, SMS of e-mail waarin je over jouw hond en jouw wensen verteld. Vermeld tenminste de volgende zaken:
- Naam van de hond
- Type hond (ras/mix/rasloos)
- Leeftijd
- Geslacht en eventuele castratie/sterilisatie
- Gewenste dagen en dagdelen voor uitlaatservice
- Per wanneer je uitlaatservice wenst
- Woonplaats + straat of wijk (laat jouw huisnummer nog even achterwege totdat je de persoon in kwestie hebt gesproken)
Met deze informatie kan de betreffende uitlaatservice gericht aan de slag en jou terugbellen- of berichten over zijn of haar beschikbaarheid. Hoe concreter jij bent, hoe sneller en duidelijker een kennismakingsgesprek ingepland is.
Een kennismakingsgesprek wordt over het algemeen bij jou thuis ingepland, zodat de hond in ontspannen toestand is en de uitlaatservice kan zien wat zijn ‘normale’ gedrag is.
Toets van tijd tot tijd de juistheid van jouw keuze
Als jouw hond een paar keer is meegegaan met de uitlaatservice, kijk dan goed naar het gedrag van jouw hond. Is hij voldaan na de wandeling? En hoe gedraagt hij zich voordat de uitlaatservice hem komt halen? Is hij blij of vertoont hij stress-signalen? Verstopt hij zich? Kijk goed naar eventuele gedragsveranderingen tijdens jullie gezamenlijke wandelingen.
Toets van tijd tot tijd of je nog steeds de juiste keuze voor jouw hond hebt gemaakt. Zo niet, ga dan in gesprek met de uitlaatservice; bespreek de gedragsveranderingen en vraag mogelijke verklaringen hiervoor.
Voelt dit niet goed, neem dan contact op met de nummer 2 uit jouw overzicht van beste uitlaatservices of start het onderzoek opnieuw zodat je alsnog de juiste uitlaatservice voor jouw hond vindt.

Hebben deze tips jou geholpen in de zoektocht naar de juiste uitlaatservice voor jouw hond, laat je dan weten welke tip(s) je het nuttigst vindt?
Ook als je nog vragen hebt of als ik je ergens anders mee kan helpen, neem je dan contact met mij op?