fbpx

Hoera, ik heb een hond! Maar oei, de hond moet worden uitgelaten, ook wanneer ik zelf aan het werk ben. Hoe ga ik dit regelen? Een hondenuitlaatservice inschakelen? Maar hoe vind ik de juiste uitlaatservice voor mijn hond?

Hoe vind ik de juiste hondenuitlaatservice?

Marit wandelt met haar kleine hondjes club, Eddie rent voor het eerst los op het veld, Maxime en Isabelle zitten samen in de autobench, Jacob kauwt op een stokje

Heb je geen idee waar je moet beginnen met het zoeken van een hondenuitlaatservice?
Ik heb een aantal tips voor je die jou gaan helpen met het vinden van de beste uitlaatservice voor jouw hond.

Om jouw zoektocht makkelijker te maken kun je gebruik maken van de checklist. Tip: voor geautomatiseerde resultaten vul je de checklist in op een computer of laptop.

Klik hier voor de gratis checklist*

*Na aanmelding voor de nieuwsbrief ontvang je de link naar de checklist direct in jouw mailbox. Don’t worry, ik zal je niet spammen.
Pinky promise. Je kunt je altijd weer afmelden als de informatie niet relevant of interessant genoeg is voor jou.

Jouw persoonlijke visie bepalen

Voor het vinden van de juiste uitlaatservice voor jouw hond is het belangrijk om eerst een aantal dingen voor jezelf te bepalen. Op welke dagen heb je uitlaatservice nodig? Hoe laat zou je dat willen? Hoe lang wil je dat er wordt gewandeld en wil je dat individueel of in groepsverband? En, niet geheel onbelangrijk; welk budget is er beschikbaar voor het uitlaten van jouw hond?

Ga uit van jouw eigen wensen, zonder eerst te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
De kans dat je een uitlaatservice vindt die helemaal bij jou past is 73% groter wanneer je eerst bepaalt wat je wilt en daarna pas de mogelijkheden onderzoekt.

Op welke dagen heb ik een hondenuitlaatservice nodig?

Bedenk op welke dagen je uitlaatservice nodig hebt en noteer deze in de checklist. Hiermee bereken je automatisch hoeveel wandelingen je per maand van de uitlaatservice nodig hebt. Deze informatie heb je nodig voor het berekenen van jouw maximale budget per wandeling.

Nb. Heb je geen vaste dagen in de week waarop je uitlaatservice nodig hebt, ga dan uit van een gemiddelde week ten behoeve van het berekenen van het aantal wandelingen per maand.

Rond welk tijdstip heb ik een hondenuitlaatservice nodig?

Bereken hoe lang jouw hond alleen is en dus hoe laat hij ongeveer moet worden uitgelaten. Noteer een globaal tijdstip in de checklist. De meeste uitlaatservices hebben richtlijnen op hun websites staan hoe laat de wandeling ongeveer plaats vindt. Verderop in het stappenplan ga je een vergelijking maken met jouw wens en het aanbod van de uitlaatservices in jouw woonplaats.

Hoe lang wil ik dat er gewandeld wordt met mijn hond?

Bedenk hoe lang jij wilt dat de wandeling minimaal moet duren en hoe lang maximaal. Is de hond nog erg jong of juist erg oud, dan is het verstandig om de duur van de wandeling daarop aan te passen.

Wat voor type wandeling wil ik voor mijn hond?

Bepaal of je jouw hond mee wilt laten lopen in een groep of dat je liever een individuele wandeling voor hem wenst. Groepswandelingen zijn over het algemeen voordeliger, echter moet jouw hond daarvoor wel sociaal vaardig zijn. Is jouw hond (nog) niet sociaal vaardig, dan is een individuele wandeling een betere optie.

Op haar eigen, omheinde weiland, wandelt Marit met haar groep kleine honden; de Kleine Hondjes Club

Wat is mijn budget?

Bepaal van tevoren welk bedrag je per maand wilt- en kunt besteden aan uitlaatservice. Noteer dit in de checklist of reken dit bedrag zelf om naar jouw maximale tarief per wandeling. Noteer jouw budget per wandeling.

Nb. De checklist rekent jouw maximale budget per wandeling automatisch uit op basis van het door jou ingevulde aantal wandelingen- en budget per maand.

Hoe vind je een hondenuitlaatservice en waar moet je op letten?

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw wensen zijn is het tijd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden; het aanbod van de uitlaatservices die honden ophalen in jouw woonplaats.

Alle hondenuitlaatservices zoeken die in jouw woonplaats komen

Google “hondenuitlaatservice woonplaats” en kopieer- en plak alle resultaten in de checklist. Ik zou je adviseren om de website adressen in de checklist op te nemen.

Google op hondenuitlaatservice in combinatie met jouw woonplaats, waarbij je "hondenuitlaatservice + jouw woonplaats" tussen aanhalingstekens zet. Zo krijg je de meest zuivere resultaten.

Nb. Woon je in een grote stad, vermeld dan ook de wijknaam in jouw zoekopdracht (“hondenuitlaatservice woonplaats wijk”).

Let op: Organisaties als Pawshake, PetBnB, Hondenoppas, Huisdieroppas en Hondjeuitlaten geven particulieren de kans om zich aan te bieden als uitlaatservice en/of dierenoppas in jouw regio. Daar is niets mis mee, maar bedenk goed of dit is wat je wilt voor jouw hond.

Websites van de gevonden hondenuitlaatservices

Controleer op de gevonden websites als eerste de regio waar de uitlaatservice komt voor het ophalen van honden. Soms is een uitlaatservice ergens anders gevestigd dan waar zij het werkgebied hebben. Google kan daardoor mogelijk een onjuist resultaat geven.

Uitlaatservices die niet in jouw regio komen, hoef je niet mee te nemen in jouw beoordeling en hoef je dus ook geen onderzoek naar te doen. Verwijder deze uitlaatservices uit de checklist. Er blijven ongetwijfeld nog genoeg andere uitlaatservices over.

Wandeling

Wat staat er vermeld over de wandeling? Welke dagen en hoe laat wordt er ongeveer gewandeld? Hoe lang duurt de wandeling gemiddeld en hoe lang is de hond van huis, vanaf het moment van ophalen tot en met het moment van thuisbrengen? Zijn er aangepaste wandelingen mogelijk voor hele jonge- of oude honden? Noteer deze informatie in de checklist.

Tarief

Noteer de tarieven per wandeling. Hanteert een uitlaatservice abonnementen, reken dit bedrag dan om en houd rekening met vakantieperiodes, zowel van jou als van de uitlaatservice. Mogelijk staat hierover informatie op de website.

Nb. In de checklist staat een rekenhulp voor je klaar. De rekenhulp houdt rekening met 5 werkdagen per week, 22 werkdagen per maand en 48 werkweken per jaar.

Werkwijze

Wordt de werkwijze beschreven en krijg je hiermee een indruk over hoe een dag eruit ziet voor jouw hond vanaf het moment dat hij wordt opgehaald door de uitlaatservice tot en met het moment dat hij weer wordt thuisgebracht? Past de werkwijze bij jouw voorkeur? Noteer jouw bevindingen.

Vervoer

Staat er iets vermeld op de website over de wijze van vervoeren? In wat voor soort auto worden de honden vervoerd en is er ventilatie in de auto aanwezig?

 

Een Volkswagen Caddy in roze gewrapt en door middels van het gebruik van autobenches omgebouwd tot hondenauto. Een veilig vervoersmiddel voor de hondenuitlaatservice.

Zijn er aparte benches in de auto of worden de honden in een gedeelde ruimte vervoerd? Indien gedeelde ruimte; hoe wordt de veiligheid van de honden tijdens transport gewaarborgd? Worden grote- en kleine honden apart van elkaar vervoerd (in andere gedeelde ruimtes of in andere groepen)?

Auto benches in de Caddy ingebouwd ten behoeve van veilig vervoer van de honden

Hoe lang duurt de rit, vanaf het moment van ophalen tot het moment van wandelen? Past de wijze van vervoeren bij jouw voorkeur? Noteer jouw bevindingen.

Calamiteiten

Staat er op de website iets vermeld over hoe er wordt gehandeld in geval van nood? Heeft de uitlaatservice kennis van EHBO voor honden en is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.

De teennagel die tijdens het spelen inscheurde heb ik verbonden. Niet alleen herkende ik de verwonding, ook wist ik precies hoe ik het moest verbinden, namelijk volgens de methode die ik heb geleerd bij de Martin Gaus Academie in de module Dieren EHBO

Groepssamenstelling

Wat wordt er op de website vermeldt over hoe de groepen worden samengesteld? En wat het gevolg is als een hond niet binnen een groep past? Staat er op de website vermeld welk type honden er welkom zijn bij de uitlaatservice en welke niet? Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.

Toezicht

Lopen de honden tijdens de wandeling aan de riem of lopen ze los? Hoe houdt de uitlaatservice toezicht op de honden tijdens de wandeling? Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.

Uitlaatgebied

Staat er iets vermeld over het gebied waar de honden worden uitgelaten? Is dit een openbaar- of een privéterrein? Is het omheind of is het vrij te bewandelen? Is het gebied specifiek voor honden of komen er ook andere bezoekers (mens en/of dier)? Past het uitlaatgebied bij jouw voorkeur? Noteer jouw bevindingen.

Op het omheinde veld zijn de leden van de Kleine Hondjes Club net uit de auto gestapt en kijken om zich heen. De leden op de foto zijn: Boomertje Mickey, Jack Russels Eddie en Tess, Shih Tzu Maxime en Ratanero Sophie

Verkoeling

Hebben de honden toegang tot water t.b.v. verkoeling? Hetzij om te drinken, hetzij om erin te stappen en daarmee de voetkussentjes te koelen? Is er voldoende schaduw? Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.

Kennismaking

Hoe verloopt de kennismaking? Wordt er vooraf een gesprek ingepland? Wordt er een proefwandeling gedaan voordat de hond meegaat in de groep?

De meeste uitlaatservices zullen zelf een proefwandeling aanbieden zodat ook zij kunnen bekijken of jouw hond bij de uitlaatservice past.

Hoe worden afspraken geborgd die tijdens de kennismaking worden besproken? Denk aan specifieke dingen zoals het niet uit de auto laten springen bij zwakke- of pijnlijke gewrichten, of het niet geven van beloningen buiten het eigen dieet, het rekening houden met allergieën en afspraken met betrekking tot de staat waarin de hond wordt thuisgebracht (wat te doen als de hond nat of erg vies is). Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.

Wie is de persoon die de hond uitlaat?

Wie is de dame of heer die de hond uitlaat? Wat wordt er op de website vermeld? Wat is zijn of haar affiniteit met honden? Waarom heeft deze persoon voor dit beroep gekozen? Hoe zorgt hij of zij voor actuele kennis over honden en diens gedrag- en verzorging? Past deze persoon bij jouw voorkeur? Noteer jouw bevindingen.

Social Media

Bekijk de Sociale Mediakanalen van de uitlaatservices. Denk aan Facebook, Instagram, maar ook YouTube, Twitter en mogelijk ook LinkedIn (sommige uitlaatservices hebben een bedrijfspagina op LinkedIn). Zie je op de foto’s en/of video’s gelijksoortige honden in de groepen? Past jouw hond bij het type honden op de foto’s en video’s? Noteer jouw bevindingen.

Algemene Voorwaarden

Lees de Algemene Voorwaarden van de uitlaatservices. Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.

Als er geen Algemene Voorwaarden te vinden zijn op de website, maak hiervan dan een aantekening om deze later alsnog op te vragen. Heeft de uitlaatservice geen Algemene Voorwaarden, controleer dan of de uitlaatservice op zijn minst staat ingeschreven op kvk.nl zodat je weet of je met een beroepsmatige uitlaatservice te maken hebt. De kans op een betrouwbare uitlaatservice is aanzienlijk hoger wanneer deze staat ingeschreven in het KvK.

Nb. Dit wil niet zeggen dat hobbymatige uitlaatservices niet betrouwbaar zijn.
De kans dat een hobbyist stopt met uitlaten is echter groter dan bij iemand die het als beroep uitoefent.

Vragen

Bedenk welke vragen je zou willen stellen aan een uitlaatservice. Worden deze vragen beantwoord op de website? Is deze informatie voor jou voldoende? Noteer jouw bevindingen.

Hmm, even nadenken.. Welke vragen kan ik aan een hondenuitlaatservice stellen?

Besluitvorming

Met alle informatie die je hebt verzameld kun je nu een goede keuze maken. Dit kun je doen op basis van emotie of op basis van de rationele informatie die je hebt verwerkt in de checklist. Emotionele- of rationele beslissing; er is geen fout antwoord.

Emotioneel besluit

“Spreekt de website mij aan? Spreekt de ‘over mij’ pagina mij aan? Spreekt de persoon achter de uitlaatservice mij aan?”

Rationeel besluit

“Bij welke uitlaatservice laat de checklist het meest aantal groene vakjes zien?”
Of, wanneer je geen gebruik maakt van de checklist; “Bij welke uitlaatservice beantwoord ik het meest aantal keren ‘Ja’ op de vraag ‘past dit bij mij’?”

Hoe nu verder?

Nu je hebt besloten wie jij graag als uitlaatservice voor jouw hond wilt, is het tijd om te kijken of jullie een wederzijdse match zijn.

Dat de uitlaatservice op papier bij jou past, wil nog niet zeggen dat jullie daadwerkelijk een match zijn. Hier kom je achter door regelmatig met elkaar te praten, te beginnen bij het kennismakingsgesprek.

Afspreken met de door jou gekozen uitlaatservice

Je hebt besloten welke uitlaatservice jou het beste lijkt voor jouw hond. Het liefste wil je deze persoon meteen bellen om een afspraak te maken. Houd er rekening mee dat uitlaatservices tijdens het werken de aandacht richten op het uitlaten van de hond; niet iedereen zal direct opnemen. Laat een bericht achter via Voicemail, WhatsApp, SMS of e-mail waarin je over jouw hond en jouw wensen verteld. Vermeld tenminste de volgende zaken:

  • Naam van de hond
  • Type hond (ras/mix/rasloos)
  • Leeftijd
  • Geslacht en eventuele castratie/sterilisatie
  • Gewenste dagen en dagdelen voor uitlaatservice
  • Per wanneer je uitlaatservice wenst
  • Woonplaats + straat of wijk (laat jouw huisnummer nog even achterwege totdat je de persoon in kwestie hebt gesproken)

Met deze informatie kan de betreffende uitlaatservice gericht aan de slag en jou terugbellen- of berichten over zijn of haar beschikbaarheid. Hoe concreter jij bent, hoe sneller en duidelijker een kennismakingsgesprek ingepland is.

Een kennismakingsgesprek wordt over het algemeen bij jou thuis ingepland, zodat de hond in ontspannen toestand is en de uitlaatservice kan zien wat zijn ‘normale’ gedrag is.

Toets van tijd tot tijd de juistheid van jouw keuze

Als jouw hond een paar keer is meegegaan met de uitlaatservice, kijk dan goed naar het gedrag van jouw hond. Is hij voldaan na de wandeling? En hoe gedraagt hij zich voordat de uitlaatservice hem komt halen? Is hij blij of vertoont hij stress-signalen? Verstopt hij zich? Kijk goed naar eventuele gedragsveranderingen tijdens jullie gezamenlijke wandelingen.

Toets van tijd tot tijd of je nog steeds de juiste keuze voor jouw hond hebt gemaakt. Zo niet, ga dan in gesprek met de uitlaatservice; bespreek de gedragsveranderingen en vraag mogelijke verklaringen hiervoor.

Voelt dit niet goed, neem dan contact op met de nummer 2 uit jouw overzicht van beste uitlaatservices of start het onderzoek opnieuw zodat je alsnog de juiste uitlaatservice voor jouw hond vindt.

Wat zijn de hondjes blij tijdens een wandeling met hondenuitlaatservice Kleine Hondjes Club! Shih Tzu's Maxime en Isabelle liggen met hun buikje plat op het gras, Jack Russeltje Tess kijkt naar Teckeltje Jacob, Schipperke Guus focust zich op de bloemetjes in het veld en Boomertje Mickey huppelt overal tussendoor.

Hebben deze tips jou geholpen in de zoektocht naar de juiste uitlaatservice voor jouw hond, laat je dan weten welke tip(s) je het nuttigst vindt?

Ook als je nog vragen hebt of als ik je ergens anders mee kan helpen, neem je dan contact met mij op?